Taiteilija-alalla törmää useisiin erilaisiin yhteistyökuvioihin ja esimerkiksi muusikot voivat tehdä yhteistyötä esimerkiksi vaatemerkkien, alan yritysten, toisten muusikoiden tai internet-sivustojen kanssa. Kirjailijoiden ja muusikoiden yhteistyö on yleensä elämäkertojen kirjoittamista. Elävien ja maanpäälliset areenat jättäneiden muusikoiden elämäkertoja ilmestyy aina vain kasvavalla tahdilla. Kaikista suurista muusikoista on kirjoitettu ainakin yksi elämäkerta, joita voidaan kirjoittaa toisesta näkökulmasta monta kertaa. Muusikot voivat tarvita kirjailijoiden apua sanoitusten teossa tai he voivat käyttää lauluissaan jonkun kirjailijan jo kirjoittamaa runoa tai tarinaa. Muusikot ja kirjailijat voivat tulla yhteen myös erikoisissa tapahtumissa kuten Bättre folk- tapahtumassa.

Elämäkerran kirjoittaminen on pitkä prosessi

Elämänkerran kirjoittaja voi itsekin olla entinen tai nykyinen muusikko, jolla on kiinnostusta sekä tietoa alalta jo ennestään. Asiantuntevan kirjoittajan tuotanto myy itseään, jolloin hänelle soitetaan ja pyydetään kirjoittamaan. Asiantuntemusta voi parantaa tutkinnoilla ja koulutuksella.

Elämäkertaa kirjoittaessa kirjailija ja kirjoitettava kohde tapaavat noin 30-40 kertaa. Tapaamisten tuotoksena syntyy mahdollisimman yksityiskohtainen tarina. Tarinan tueksi tarvitaan myös paljon taustatyötä kuten lähdemateriaalin hankkimista sekä sen tarkistamista. Muusikon tarinan perusteella täytyy haastatella myös muita hänen elämänsä tärkeitä henkilöitä, jotta kirjaan saadaan uutta näkökulmaa. Tarinan tueksi tarvitaan myös valokuvia, joita voidaan saada muusikon omista henkilökohtaisista tai julkisista kokoelmista.

Elämäkerralle olennaista on että se paljastaa jotain uutta kirjoitettavasta kohteesta. Se voi olla uudenlainen näkökulma henkilöstä tietyn maineen takana tai tarjota lisätietoa hieman tuntemattoman henkilön taustoista ja elämästä. Uutta, erikoista tietoa pyritään käyttämään hyväksi kirjan markkinoinnissa. Suurin osa kirjan markkinoinnista tekee muusikko ja samalla kirjan saamasta huomiosta hyötyy eniten muusikko, ei kirjailija. Tämän takia kuuluisat kirjailijat eivät kirjoita elämäkertoja. Elämäkertoja voi kirjoittaa melkein kuka tahansa, jolla on taitoja kirjoittaa kirja. Kuuluisien muusikoiden kirjoja varten täytyy olla jonkinlaista aikaisempaa tuotantoa, jotta yhteistyöstä voidaan sopia.

Elämäkerran kirjoittaja julkaisun jälkeen voi kierrellä kirjastoissa ja kirjamessuilla puhumassa kirjastaan. Elämäkerroissa, kuten muissakin tietokirjoissa, on tärkeää että kirjoitettu tieto on totta eikä sitä saa muunnella oman halunsa mukaan. Vaikka tarinan sisältö on muusikon tuottamaa, kirjailija muuttaa sen oman tyyliseksi tuotoksekseen: päättää tarinan järjestyksestä, tahdista ja parhaista kohdista. Kirjailijan kirjoitustaidon täytyy olla sulavaa sekä kirjan päätelmät nokkelia ja mielenkiintoisia. Muusikon elämän lisäksi kirjailija myy omaa kirjoitustaitoaan.

Bättre folk -festivaalissa kohtaavat kirjailijat ja muusikot

Vuodesta 2011 asti Oulun Hailuodossa järjestetty pieni Bättre Folk -festivaali on yksi Suomen erikoisimmista taidefestivaaleista. Festivaalit ovat kuuluisia rennosta ilmapiiristään, erikoisista tempauksistaan ja kulttuuritarjonnastaan. Se yhdistää musiikin, kirjallisuuden, performanssitaiteen ja taidenäyttelyn ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

Festivaali on vuosia pysynyt pienenä tapahtumapaikan takia: Hailuodossa ei ole ollut tilaa isommalle kävijämäärälle, jonka päivittäinen kapasiteetti on 1700 vierailijaa. Kirjailijat ovat tärkeä osa festivaalin ohjelmaa. Heitä ei kuitenkaan odota tutut ja turvalliset haastattelut vaan kirjailijat tulkitsevat tuotantoaan tai muiden tuotantoa musiikin säveltäessä tai itse musisoiden. Jotkut kirjailijat improvisoivat täysin oman esityksensä, jotkut esitykset harjoitellaan tarkasti. Kirjojen tekstejä voidaan käyttää laulujen sanoituksensa ja jotkut kirjailijat voivat lausua monologin tietystä aiheesta. Koskaan ei voi tietää mitä lavalla odottaa.

Erikoisesta ohjelmasta huolimatta tunnelma festivaaleilla on hyvin aikuismaista ja sivistynyttä. Festivaaleilla esiintyvät eturivin muusikot ja kirjailijat, esimerkiksi Kjell Westö ja Finlandia -palkittu Laura Lindstedt sekä Laura Gustafsson. Muusikoista aikaisempina vuosina on esiintynyt Elias Gould, Pyhimys, Mira Luoti ja Mirel Wagner. Vuonna 2017 Bättre folk -festivaali laajeni Helsinkiin Savoy-teatteriin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *